Behövs det verkligen försiktighetsåtgärder när man pratar i ett internetforum? Inte om du är vaken. Men däremot, om du inte sitter i en konferens med personer du känner behöver du veta vem du pratar med.

Du kanske tänker att det inte händer dig. Du blir inte lurad över internet. Men det har hänt många som varit vana internetanvändare och som förstått tekniken. Även då fördelarna med internetforum och mötesplatser online är så gigantiska jämfört med nackdelarna behöver man vara medveten om dessa.

Ett gömställe?

Internet har givit en lysande möjlighet även till de som vill verka i skymundan bakom gardinen utan att se människor i ansiktet. Detta gäller inte bara dating, det gäller all kommunikation online där du inte tidigare känner den du pratar med. Om du inte vet säkert att personen är den han/ hon ger sig ut för att vara bör du begära att se personen i realtid över videocam.

Du ska också vara försiktig med din egen information, trots GDPR som ska skydda människors integritet är den svenska lagstiftningen så stark att företag kan lägga ut information om oss själva online utan att det är olagligt.

Det är lätt för en person att ”googla” dig, ta dina foton, ditt namn – kort sagt din identitet, och ge sig ut på nätet och föreställa dig. Det kan tyckas obehagligt ock skrämmande, men detta är inte ovanligt. Nätet är ett perfekt gömställe om du inte vill visa vem du är, därför ska man aldrig skicka pengar till någon online som du inte vet vem där är. Självklart, säger du, man är väl inte dum – men trots detta är det många som låter sig luras av internetbedragare.

Bedrägerier

Antalet bedrägerier på internet är stort. Ofta är det köparen som ger bedragaren pengar eller information på något sätt. Om du är påläst minskar du risken avsevärt. För att något ska klassas som bedrägeri finns det strikta definitioner. Det krävs, enligt Internetstiftelsen (källa) att fyra kriterier är uppfyllda:

  • Ett vilseledande som förmår den vilseledde till handling eller underlåtenhet som
  • leder till skada för den vilseledde och
  • vinning för den som vilselett. Dessutom ska
  • den som vilseleder haft ett uppsåt att vilseleda.

Ett vanligt bedrägeri i samband med pandemin har varit ”vaccin-bedrägeri” där människor uppmanats att betala för en spruta online. Covid-19 vaccinering kostar ingenting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *