Blogging har vuxit lavinartat genom åren. Det är ett slags internetforum för utgående information som samlar följare som hjälper till att förstärka ett budskap eller samlas runt ett budskap.

Bloggare är oftast influencers och har stor påverkan på de val som följarna gör. Många bloggare har till och med påverkan på samhället.

Bloggandet tar fart

Den amerikanska journalisten Justin Hall skrev den första personliga bloggen, ”Links from the Underground”, år 1994, och är fortfarande aktiv. Han inspirerade andra människor och det skapades intressegrupper runt bloggare. Bloggens genombrott i samhället kom 2008 när Barack Obamas valkampanj hade en medveten bloggstrategi.

I diktaturer har bloggningen blivit ett vapen för att uttrycka sig fritt. Stater som Iran, Egypten och Kina censurerar bloggarna men internet gör att de kan fortsätta sin verksamhet och sprida informationen över hela världen – rekordsnabbt!

De bloggar med högt antal besökare har fått stor betydelse som internetforum och påverkanskraft vid marknadsföring eller åsiktspåverkan.

Svenska bloggare

Sveriges första bloggare samlades runt dagbokssamlingen ”Reload” som Nanok Bie startade efter 1996 då han hade skrivit webdagbok i ett år. Han kallade den ”Reload” efter knappen i Netscape-browsern som laddade om sidan. Det var hans internet community ”Reload” som samlade den första gruppen svenska bloggare.

Sven Tycker sägs skriva, vilket han gör fortfarande, Sveriges äldsta blogg som han startade i april 1997, och redan i oktober fanns över 7000 inlägg i bloggen. Samma år började Annica Tiger skriva internetdagbok, men det riktiga genombrottet för bloggningen i Sverige kom först 2004. Ju fler verktyg för publicering av bloggar som kom desto snabbare ökande bloggandet och människor samlades runt bloggarna. I mitten på 2000-talet kom ”Blondinbella”, Isabella Löwengrips populära blogg. Idag finns det mer än en halv miljon svenska bloggar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *