Gillar du att fixa hemma själv? Kanske hänger du då ofta på hantverksforum på nätet för att lära dig mer? Forum kan absolut vara en bra källa till kunskap, men det är viktigt att veta att det oftast bara är lekmän som postar inlägg där, det vill säga personer utan adekvat utbildning. Det är därför viktigt att du inte litar på allt som du läser, speciellt inte när det gäller el. Här kan du läsa om varför.

Akta dig för felaktiga råd

Idag finns forum på nätet kring nästan alla ämnen. Du kan hitta forum för chefer men även forum för djurägare och SEO-fantaster. Hantverksforum är även de mycket populära. I dem diskuterar entusiastiska hemmafixare om alla möjliga byggprojekt, tyvärr även sådana som rör elektricitet. Det är viktigt att du inte tar det som står i forumen om el för sanning eftersom felaktigt dragen el kan få katastrofala följder. Istället bör du kontakta en kunnig elektriker. Bor du i Stockholmsområdet? Då hittar du här en kunnig elektriker i Bromma som kan hjälpa dig med din el. Att inte anlita en certifierad fackman när det är dags att dra el kan också bli dyrt för plånboken. Är elen inte installerad på rätt sätt riskerar du att inte få ut pengar på försäkringen om olyckan skulle vara framme. Har du ett projekt som rör el på gång? Var då noga med att kontakta en elektriker, förslagsvis i Bromma om du bor i Stockholmsområdet.

Felaktigt dragen el kan vara en livsfara

Visste du att felaktigt dragen el kan innebära en livsfara? Det finns risk för både starka stötar och brand om inte elen är korrekt installerad. Många av de jordbruksbränder som har förekommit tros till exempel ha berott på elfel. Där behöver orsaken inte alltid vara fel installerad el, utan snarare gammal el. Bor du i en fastighet där elledningarna är gamla? Då kan det vara bra att kontakta en duktig elektriker i Bromma som kan hjälpa dig byta ut dem. Man brukar säga att det är tid att dra om elen efter ungefär 50 år. Bor du i en äldre fastighet kan det med andra ord vara bra att kontrollera hur länge dina nuvarande ledningar varit installerade.

Det här får du göra själv

Även om el är känsligt och du ofta behöver ta hjälp av en elektriker finns det faktiskt saker du får göra själv. Lita inte på forum när du tar reda på vilka dessa åtgärder är utan gå istället till en säker källa. Exempel på saker du får göra själv är att byta lamphållare, montera en skarvsladd, byta strömbrytare och vägguttag (dock högst upp till 16A) samt byta glödlampor. Det är dock viktigt att veta att du måste ha tillräcklig kunskap för att få göra dessa saker. Känner du dig det minsta osäker är det bra att istället kontakta en kunnig elektriker som kan visa dig hur du ska göra.

El är något du bör ta på allvar, både för din egen och andras säkerhets skull. Lita därför inte för mycket på vad du läser på internetforum.

People

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *